Qyteti i Pejës

Qyteti i Pejës bashkon kulturën, traditat dhe bukurinë e natyrës, është një vend që patjetër duhet ta vizitoni gjatë pushimeve tuaja. Rrënjët e qytetit kthehen gjerë në antik. Peja është e vendosur në një peizazh të larmishëm dhe ofron një larmi ofertash. Gjatë kohës romake vendi quhej Picaria. Emrat në gjuhët e sotme ndoshta rrjedhin nga ky emër (Pejë).

Peja Kosova

Pejë Kosovë

Historia, kultura, tradita, pasuritë natyrore, pozita e shtrirjes, ambienti i mbrojtur, tokat pjellore etj., janë këto elemente që e identifikojnë Pejës si qytet turistik i cili vizitohet gjatë tërë vitit nga vizitorët e vendeve të ndryshme. Qyteti ka një histori mjaft të vjetër dhe veçohet në Kosovë si qytet turistik. Shënimet e ndryshme tregojnë ekzistencën e këtij qyteti në mënyrë të organizuar qysh nga kohërat ilire. Peja është një qytet në Kosovën perëndimore. Qyteti ka një histori të jashtëzakonshme me një trashëgimi të pasur kulturore dhe bukuri të rrallë natyrore. Në Pejë ndodhet lumi "Bistrica e Pejës". Me gati 96,000 banorë, është qyteti i katërt më i madh në vend.

Për shumicën e vizitorëve, arsyeja e vërtetë për të vizituar është të përdorin qytetin si një pikënisje për disa ekskursione të mrekullueshme në male spektakolare, afër Luginës së Rugovës. Zona e skive Boge është pjesë e komunës së Pejës. Ndërsa kaloni Gryka e Rugovës, do të vini re bukurinë e saj dhe thesaret e pazbuluara. Lumi Peja e ka burimin në "Malet e Nemuna" dhe derdhet në lumin më të gjatë në Kosovë, Drinin e Bardhë . Burimi i Drinit ndodhet gjithashtu në komunën e Pejës në fshatin Radavc me ujëvara të bukura. Klima në Pejë është kontinentale. Vera zakonisht është shumë e ngrohtë dhe me pak reshje, dimrat janë të ftohtë dhe të pasur me reshje.

Banja e qytetit të Pejës ka shumë për t'ju ofruar pushuesëve. Qyteti kombinon kulturën me të gjitha lehtësirat që kërkon pushuesi modern dhe ofron shumë atraksione turistike. Qyteti ndodhet dhjetë kilometra në lindje të kufirit me Malin e Zi dhe afërsisht njësoj në veri-lindje të kufirit me Shqipërinë. Në Pejë ndodhen lumenjet "Bistrica e Pejës", dhe "Drini i Bardhë", lumi më i madh në Kosovë, që ndodhet jo shumë larg qytetit në rajonet malore, në rrugën për tek kufiri me Malin e Zi.
Peja është e vendosur në një peizazh të larmishëm dhe kulturave, religjioneve të ndryshme, aty në rrethin të Pejës është edhe shtëpia apo Manastiri patriarkal, i cili është ndoshta ndërtesa më e rëndësishme për krishterët, ortodoksë. Manastiri Ortodoks "Visoki Decani" ndodhet gjithashtu rreth 15 kilometra në jug të qytetit. Të dy manastiret janë pjesë e trashëgimisë botërore të UNESCO-s që nga viti 2004.

Një vizitë në Pejë është si të udhëtosh në kohë përmes epokave të ndryshme si: ilirishtja, Bizantinët, Perandoria Osmane, dy luftërat botërore, komunizmi si dhe historia e fundit e Ballkanit dhe e tanishmja. Në kohën ilire ishte një qendër e madhe e vendbanimeve. Sipas hulumtimeve arkeologjike, ky qytet kishte edhe një kështjellë, mbi rrënojat antike të së cilës, për fat të keq, u ndërtua fabrika e baterive. Regjimi serb u përpoq të shndërrojë disa kisha katolike të mbetura në shumë pjesë të Kosovës dhe kisha ortodokse që nga koha ilire, të tilla si Patriarkana në Grykën e Rugovës. Karakteristikë e veçantë e patriarkut është xhamia e pazarit, e ndërtuar midis 1600 dhe 1700, dhe kulla e Haxhi Zekës. Haxhi Zeka mori pjesë në Asamblenë e Prizrenit në 1878 dhe organizoi Lidhjen e Pejës në 1899. Në kohën e tij Peja i përkiste Mbretërisë së Malit të Zi.
Bukuri natyrore dhe atraksion turistik i komunës së Pejës padryshim është “Ujëvara e Drinit të Bardhë”. Ajo është nga ujëvarat më spektakolare të Kosovës e cila vizitohet nga turistët gjatë gjith vitit.

Shpella Radacit "Bukuroshja e Fjetur" gjindet afër ujëvarës së Drinit të Bardhë. Shtrihet në pjesën verilindore të vargmaleve të Bjeshkëve të Nemuna. Shpella është e thelluar në shkrepa të cilët e përbëjnë majen e Rusolisë me lartësi mbidetare 2381m ndër të cilën shtrihet fusha e Drinit të Bardhë.
Sot Peja ka një ofertë të konsoliduar e cila përbëhet nga trashegimia kulturore ku mund të vizitohet shtegu kulturor brenda qytetit i cili ka 14 pika duke i përjetuar kulturën dhe traditat e këtij vendi ndërsa mund të përcjellet në restorantet me ambiente tradicionale dhe ushqim tradicion si dhe gjallërin e jetës së natës me plot muzikë dhe koncerte. Ndërsa oferta natyrore përveq që ofron bukurit e natyrës aty mund të zhvilloni aktivitete rekreative si ecje malore, via ferrata, zip line, speleologji, ngjitje në shkëmbinjë, parku i avanturave, ski, ecje me papuqe bore, Nordic ski të cila mund të organizohen në nivel loka, rajonal dhe ndërkufitar.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti i Pejës
Peja bukuri natyrore
Muzeu i Pejës
Muzeu Etnologjik i Peja
Peja në dimër

Lumi Bistrica e Pejës
Stacioni i Trenit Pejë
Manastiri i Deçanit UNESCO Kosova
Muzeu Rajonal Etnografik i Peje
Xhamia Kurshumlie Pejë

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

95,723

Banorë

603 km²

Sipërfaqja

1253

Themelimi

Gryka e Rugovës

Perla unike e këtij rajoni malor është padyshim Gryka e Rugovës, e cila fillon vetëm 2 km larg nga qendra e qytetit të Pejes dhe ka një gjatësi prej 12 km ku pastaj fillon të hapet.

Gryka
Ujëvara e Drinit

Bukuri natyrore dhe atraksion turistik i komunës së Pejës padryshim është “Ujëvara e Drinit të Bardhë”. Ajo është nga ujëvarat më spektakolare të Kosovë.

Ujëvara
Shpella e Radacit

Shpella e Radacit "Bukuroshja e Fjetur" gjindet afër ujëvarës së Drinit të Bardhë. Shtrihet në pjesën verilindore të vargmaleve të Bjeshkëve të Nemuna.

Shpella
Resorti Bogë

Ju gjithashtu mund të bëni ski në Kosovë. Zona e skive Boge në Malet e Rugovës i përket komunës së Pejës. Ka 3 km shpate në dispozicion për ski dhe dëborë.

Boga
Aktivitete rekreative

Me pasuritë e mëdha që disponon, rajoni malor i Rugovës ofron mundësi të shumta për kryerjen e aktiviteteve rekreative-sportive.

Aktivitete
Destinacioni Peja

Qasja për në destinacionin e Pejës është bërë mjaft e lehtë pasi që infrasturktura për të udhëtuar në Kosovë është shumë e mirë.

Qasja
Muzeu i Pejës

Muzeu etnografik në Pejë ofron një pasqyrë të mirë të historisë së rajonit. Muzeu i Pejës daton nga viti 1971.

Muzeu
Në ndërtim

„Një nënfaqe e re do të krijohet së shpejti këtu“

Info