Qyteti Skenderaj

Skenderaj ndodhet në mes të peizazhit kodrinor të Drenicës në veri të vendit në një lartësi mesatare prej 600 metra mbi nivelin e detit. Kryeqyteti Prishtina është rreth 50 kilometra në juglindje. Qyteti kryesor i veriut të Kosovës, është Mitrovica, rreth 25 kilometra në verilindje.

Skenderaj Kosovë

Skenderaj - Kosovë

Emri shqiptar i qytetit, Skënderaj, thuhet se rrjedh nga Gjergj Kastrioti (1405–1468), i quajtur Skënderbeu ose Skanderbeg i cili bëri një emër për veten e tij si një luftëtar kundër Osmanëve në mesjetën e vonë dhe njihet sot si një hero kombëtar. Më shumë se 72,000 njerëz jetojnë në komunën e Skënderaj. Rajoni ka një klimë kontinentale.

Lumi Klina, rrjedha e majtë e Drinit të Bardhë, rrjedh në lindje të komunës. Lumenjtë Sitnica dhe Drenica rrjedhin në lindje dhe jug-lindje. Lumi "Klina" e ka burimin në fshatin Kuqicë dhe përshkon zonën në aksin veri-jug dhe rrjedh me një lumë të ngadaltë, një thellësi mesatare dhe një gjatësi prej 40 km nëpër tërë territorin e komunës dhe qendrës së Skenderaj.

Komuna e Skënderajt shtrihet në një sipërfaqe prej 378 kilometra katrorë; pika më e lartë është Qyqavica me 1117 metra mbi nivelin e detit. Komuna e Skënderajt është e vendosur në qendër të Kosovës. Në juglindje komuna kufizohet me komunën e Drenasit, në jugperëndim me komunën e Klinës, në verilindje të Vushtrrisë dhe Mitrovicës dhe në veri me Zubin Potok dhe në veriperëndim me komunën e Istogut. Zona është 378 km². Së bashku me komunat e Mitrovicës, Vushtrrisë, Leposaviqit, Zubin Potokut dhe Zveçanit, komuna formon rrethin e Mitrovicës. Pas hetimeve të institutit "INKOS" të KEK-ut nga vitet 1983/84 u krye një hetim, gjatë të cilit këto hetime arritën në përfundimin se në fshatrat Polac dhe Prekaz të komunës Skënderaj ka depozita qymyri prej 7,000,000 ton thellësia prej 10-15 m.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti Skenderaj
Adem Jashari Skenderaj Prekazi
Skenderaj Dimër
Qyteti Skenderaj
Skenderaj Drenica Kosova

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

72.000

Einwohner

378 km²

Fläche

1912

Gründung