Qyteti i Prizrenit

Pushimet në Prizren - qyteti i zambakëve, "Jeruzalemi i Kosovës" u quajt Prizren më herët. Prizreni luan një rol të rëndësishëm në historinë e Kosovës.

Qyteti i Prizrenit Kosovës

Perla e Ballkanit- Prizreni

Prizreni "Qyteti i Zambakëve" ndodhet në jug të Kosovës. Ndërtesat piktoreske të qytetit të vjetër u ndërtuan në stilin Osman dhe Bizantin. Prizreni kufizohet me komunat: Gjakovës, Rahovecit, Mamushës, Suharekës dhe Shtërpcës. Si kryeqyteti kulturor i Kosovës me shumë festivale verore dhe qendra më e bukur e qytetit në vend, Prizreni ka atë që duhet për t'u bërë një destinacion interesant udhëtimi për turistët e huaj. Prizreni quhet gjithashtu "qyteti i zambakëve": ato rriten të pakontrolluara nëpër rrugica, në ura dhe në pazare, kudo që ka një copë toke. "Jeruzalemi i Kosovës" u quajt Prizren më herët, kur njerëzit e të gjitha feve jetuan këtu paqësisht për shekuj. Xhamitë, sinagogat, kishat ortodokse dhe katedralja katolike dëshmojnë për këtë të kaluar.

Si një qendër tregtare, ajo lulëzoi nën sundimin Osman dhe madje tërhoqi tregtarët e Evropës Qendrore që hapën degë. Me ardhjen e Islamit në shekullin e 15-të, Prizreni u bë qendra rajonale e një feje tjetër. Në afërsi të qytetit ishte vendbanimi romak Theranda në rajonin Moesia të Perandorisë Romake. Ura e vjetër osmane prej guri (Ura e gurit) është një nga monumentet e qytetit. Kjo urë lidh rrethet e vjetra të Prizrenit dhe shtrihet në Bistrica (Lumëbardh). Pothuajse nuk ka burime historike për periudhën e ndërtimit. Duke gjykuar nga materiali, ai u përfundua në fund të shekullit të 15-të.

Kodra e fortesës së kalasë së Prizrenit, në lindje të qytetit të vjetër, ka qenë prej kohësh një bazë e rëndësishme strategjike dhe u ofron vizitorëve një pamje panoramike të qytetit, fushave dhe vargmaleve. Muret e kalasë mbyllin një sipërfaqe prej rreth 1.5 hektarësh dhe i japin kalasë një pamje në formë veze në zgjerimin veri-jug. Kalaja është 525 metra mbi nivelin e detit. Arkeologët zbuluan gjatë punës së gërmimit në 2004 dhe 2009-2011 që vendi ishte banuar që nga epoka e bronzit. Gjithashtu u bënë zbulime të epokës së hekurit, romakëve dhe antikitetit të vonë. Historiani i vonë antik Prokopios i Cezarisë (500-562) përmend në veprën e tij De Aedificiis (Ndërtesat eng.) brenda Dardanisë një fortesë të quajtur Petrizen. Studiuesit supozojnë se është kjo fortesë e cituar nga kta historianë. Puna e gërmimeve arkeologjike filloi që në vitin 1969 dhe me kalimin e kohës brenda kalasë u gjetën gjurmë të ndërtesave të banimit mesjetar (shekujt 11 deri në 15) dhe osmane. Osmanët ndërtuan gjithashtu një hamam, një xhami dhe objekte ushtarake. Këto të fundit u përdorën deri në vitin 1912 dhe që nga ajo kohë kalaja ka qenë në një proces të vazhdueshëm rënieje.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Shikimi nga Kalaja e Prizrenit
Lidhja Shqiptare e Prizrenit
Hamami i Prizrenit
Kisha Ortodokse Prizren
Prizren Kalaja

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

83.264

Banorë

22,39 km²

Sipërfaqja

XI Jh.

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.