Malet e Gjeravicës

Malet e paprekura të Rugovës së Kosovës janë një zonë kryesore e shëtitjes. Gjeravica është një mrekulli natyrore që është një nga atraksionet më të njohura të pushimeve në Kosovë.

Gjeravica Kosove Malet

Gjeravica - Pushime në nivelin 2656 m

Pushtoni majën më të lartë të Kosovës, Gjeravica, është pika më e lartë në Kosovë me 2,656 m mbi nivelin e detit. Kjo ngjitje sfiduese, por e dobishme, zgjat zakonisht rreth 8 orë. Mali ndodhet në "Malet e Magjepsura" në territorin e komunës së Junikut pak në lindje të kufirit me Shqipërinë. Në shpatin lindor të malit buron lumi Lumbardh i Deçanit me bukuri magjepse.

Struktura e "Maleve të Magjepsura" lindore nga shkëmbinjtë metamorfikë (pllaka) i mundëson një lehtësim lumor të pjekur rrjedhjes. Degët e sipërme të Lumbardhit të Deçanit, Erenikut dhe Bistricës së Lloçanit lindin nga kreshta e majës së prerë të shumëfishtë.

Tre liqene akullnajor - Liqeni Gjeravica në jug dhe një tjeter në anën e tij veriore si dhe Liqeni Herz (Liqeni Zemra) në jug-perëndim - shtrihen në Karwannen të madh dhe dëshmojnë për akullnajat Pleistocene. Prokletije lindore, të cilës i përket Gjeravica, është e populluar nga shqiptarë. Por ka edhe romë dhe malazezë. Luginat e sipërme të Erenikut (Gropa Erenekit, Stanista Kuc, Stanista Smail Ibraj) dhe bistrica e Locanska (Katun Zogaj Stanista) janë kryesisht të populluara. Këtu janë kullotat verore të barinjve nga Deçani. Një rrugë të çon nga Deçani përmes luginës së Lumbardhi të Deçanit, ku është i vendosur një hidrocentral më i vogël.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Kodrat e Gjeravicës Kosova
Gjeravica një mrekulli natyrore
Pushimore në Gjeravicë
Maja Gjeravica
Gjeravica në dimër

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

100 km

Shtigje shëtitjeje

10,877

Kilometër katror

2656 m

Majat më të larta

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.