Qyteti i Fushë Kosovës

Komuna i përket rajonit të Prishtinës, ajo u themelua në vitin 1989 nga një pjesë e komunës së atëhershme të Prishtinës. Fushë Kosova është sot një nga komunat më dinamike që po kalon ndryshime të mëdha.

Fushe Kosova

Fushë Kosova dinamike

Fushë Kosova është një qytet dhe selia e komunës me të njëjtin emër në Kosovën qendrore, vetëm rreth pesë kilometra në jugperëndim të kryeqytetit Prishtina. Fushë Kosova do të thotë fushë zogu i zi; kjo përdoret gjithashtu në gjermanisht si një sinonim për të gjithë rajonin. Qyteti i Kosovës në turqisht quhet Ovas. Emri turk ishte i njohur edhe kur Kosova ishte nën sundimin osman.

Vendi është në një lartësi prej 543 metra mbi nivelin e detit në shpatin lindor të një lugine të gjerë të formuar nga lumi Sitnica. Linja hekurudhore nga Shkupi në Mitrovicë, e cila dikur çonte përmes Kraljevës për në Beograd, kalon në skajin perëndimor të qytetit. Këtu kalon rruga nga Fushë Kosova Perëndimore në Prishtinë. Në këtë kryqëzim është stacioni i trenit Fushë Kosova.

Qyteti është kryqëzimi më i rëndësishëm në rrjetin hekurudhor të ndërmarrjes hekurudhore Trainkos. Këtu kryqëzohet lidhja veri-jug nga Kraljeva në Serbinë perëndimore me Maqedoninë Veriore dhe lidhja lindje-perëndim nga Nish përmes Prishtinës në Pejë dhe Prizren. Komuna e Fushë Kosovës është e pasur me burime natyrore, të cilat formojnë bazën objektive për zhvillimin e përshpejtuar të këtij rajoni. Kjo komunë ka sipërfaqe toke: tokë e punueshme 7670 ha, kopshte 591 ha, pemishte 97 ha, kullota livadhe 522 ha, pyje 3670 ha2. Një aeroport u ndërtua në territorin e kësaj komune ose në fshatin Albanë e Madhe (Sllatinë e Madhe), e cila në dekadat e fundit është bërë një qendër ndërkombëtare e trafikut ajror.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Fushe Kosova Naten
Fushe Kosova stacioni Trenit
Qyteti i Fushë Kosovës
Muzeu i Kosovës Treni Akropolis
Rrugët e Fushe Kosova

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

34.718

Banorë

83 km²

Sipërfaqja

1988

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.