Drini i Bardhë

Bukurit natyrore "Ujëvarat të Drinit të Bardhë" padyshim që e bën këtë vend një atraksion të shkëlqyeshëm turistik në Kosovë. Burimet e lumit Drin e bëjnë fshatin Radavc një destinacion të njohur për ekskursione. Loja e egër natyrore e Drinit të Bardhë mund të vëzhgohet në mënyrë mbresëlënëse.

Ujëvarat të Drinit të Bardhë Kosova

Ujëvarat e Drinit të Bardhë

Drini, është një lumë në jugperëndim të Gadishullit Ballkanik me një gjatësi prej 285 kilometrash. Ai përfshin një nga ujëvarat më spektakolare në Kosovë, i cili vizitohet nga turistët gjatë gjithë vitit.Në territorin e Kosovës, Drini i Bardhë rrjedh 122 km në drejtim veri-jug. Ai gjithashtu mbledh ujërat e “Lumbardh-it” të Pejës, Erenikut dhe Lumbardh-it nga Prizreni.

Me një madhësi prej 4646 km2, Pellgu i Drinit është më i madhi nga 4 zonat ujëmbledhëse të Kosovës. Ujëvara, së bashku me shpellën dhe burimin e Drinit të Bardhë, janë mbrojtur ligjërisht si një monument natyror me një sipërfaqe prej 89,94 hektarë që nga viti 1983 për shkak të vlerave të saj gjeo-morfologjike, hidrologjike dhe turistike. Burimi i tij është mali Rusolia në një lartësi prej 586 metrash.

Nga burimi, uji rrjedh me një shpejtësi prej 30 metra në sekondë, duke krijuar një ujëvarë të bukur 30 metra të lartë. Pastaj shkon më poshtë në fushë ajrore Dukagjini dhe Drini i Zi afër qytetit të Kukësit (Shqipëri). Ujëvara në burimin e lumit është një fenomen i rrallë që të lë pa frymë dhe tërheq një numër të madh vizitorësh dhe ofron një përvojë si askush tjetër. Ndodhet në malin Zhljeb në fshatin Radavc, 11 km nga qyteti i Pejës. Gjithashtu është e domosdoshme të vizitohet edhe , “Ura e shenjtë”, është një vend tjetër në këtë zonë që vizitohet shpesh nga turistët. Është një urë e vjetër e ndërtuar mbi një kanion interesant dhe unik të krijuar nga lumi Drin. Falë vendndodhjes së tij në një rrugë të rëndësishme transporti, gryka vizitohet nga shumë turistë dhe udhëtarë ditorë. Kjo gryk së bashku me urën “Ura Fshajt”, janë një atraksion i madh turistik në rajon. Çdo vit ka një konkurs zhytjeje nga ura dhe zhvillohet një garë shumë interesante.
Burimi i Drinit të Bardhë është një nga burimet më të rëndësishme të Kosovës dhe një nga burimet që furnizon qytetin e pejës me ujë të pijes.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Ujëvara Drini i Bardhë
Lumi Drini i Bardhë
Ujëvarat e Drinit të Bardhë
Drinit të Bardhë
Burimet e lumit Drin

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.