Qyteti i Gjakovës

Me gati 40,000 banorë, Gjakova është qyteti i shtatë më i madh në Kosovë dhe ndodhet në jugperëndim të vendit afër kufirit me Shqipërinë. Qyteti, i themeluar në shekullin e 15-të, karakterizohet sot nga shumë ndërtesa historike.

Gjakova Kosova

Qyteti Gjakova

Qyteti i Gjakovës me rrethinë ka një shtrirje shumë tërheqëse, Gjakova ndodhet saktësisht në hyrje të luginës së Erenikut, ku lumi i qytetit Krena derdhet nga veriu në lumin malor Erenik. Qyteti, i themeluar në shekullin e 15-të, karakterizohet sot nga shumë ndërtesa historike dhe zona të mëdha industriale. Disa kilometra mbi Grykën e Drinit, lumi Krena derdhet në Drinin e Bardhë, lumi më i gjatë në Kosovë. Ndërsa tetë kilometra në veri të qytetit prapa disa kodrave është rezervuari i Radoniqit (liqeni i Radoniqit).

Pazari i Vjetër (Çarshia e Vjetër) është një nga atraksionet më të mëdha të qytetit. Çarshia e Vjetër ishte zemra e ekonomisë së Gjakovës. Zona e pellgut ujëmbledhës të këtij qyteti tregtar mallrash, përfshinte fshatrat përreth komunës së Gjakovës, zonës së Junikut dhe malësisë së Gjakovës në kufi me Kosovën dhe Shqipërinë. Qyteti përmban një numër monumentesh nga e kaluara e pasur kulturore.

Rrethi historik i qytetit është i quajtur “Hadumitku Mahala”( Mahalla hadum), dhe aty është tregu i vjetër dhe ndërtesa më e vjetër e mbijetuar në qytet e quajtur “Xhamia Hadum”, tregu i vjetër ose siç quhet: “tregti dhe zejtari”, janë disa nga monumentet të rëndësishme të Gjakovës. Qyteti dhe rrethinat e tij luajtën një rol të rëndësishëm gjatë lëvizjes kombëtare të Lidhjes së Prizrenit. Muzeu Etnografik i Gjakovës vlen veçanërisht të shihet gjatë pushimeve tuaja. Ndërtesa është e vendosur në qendër të qytetit, përballë asamblesë komunale në Gjakovës, e cila është ndërtuar në vitin 1810 nga familja Sina dhe ka dy kate, kati përdhes shërben si një depo dhe pjesa e sipërme si një dhomë e gjallë, zona e jetesës ka katër dhoma dhe dy ballkone e ndërtuar nga materialet e përdorura si : tulla, guri dhe druri. Dhoma e madhe në anën e majtë të ndërtesës është veçanërisht me vlerë të shihet është dekorative, por kështu janë edhe pjesa e qymyrit në të katër dhomat. Korridori ndan dhomat dhe shfaqet në plan në formën e një kryqi. Shtëpia ka ndryshuar me kalimin e kohës. Pjesa e përparme kishte dy dhoma për mysafirë dhe një hambar ku ruhej ushqimi për kafshë. Gjakova është një qytet i vogël me një tolerancë të lartë fetare, prandaj mund të gjesh një xhami, një kishë, një katedrale dhe një teqe (shtëpia e adhurimit të dervishëve) në qytet. Ka shumë për të zbuluar nëse e vizitoni Gjakoven! 

Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Muzeu Etnografik i Gjakovës Kosova
Xhamia Hadum Gjakova
Kisha Katolike Gjakovë
Çarshia e vjetër në Gjakovë
Qyteti i Gjakovës Kosovë

Kosovo Tekke Gjakova
Ura e Terzive Gjakova
Shpella e qirinjeve ne Gjakove
Pazari Çarshia e Vjetër Gjakova
Ura Drinit Gjakove

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

40.827

Banorë

14 km²

Sipërfaqja

XV Jh.

Themelimi