Qyteti i Deçanit

Deçani ndodhet në perëndim të Kosovës në rreth 550 metra mbi nivelin e detit afër kufijve me Malin e Zi dhe Shqipërinë. Në perëndim të qytetit shtrihen Alpet Shqiptare. Pak në veriperëndim, lumi Bistrica e Deçanit del nga malet, i cili kalon Deçanin në veri të qendrës. Deçani ka një trashëgimi kulturore që karakterizon kullat.

Deçani Kosova

Qyteti i Deçan-it - Kosovë

Komuna e Deçani respektivisht Deçani është një qytet i vogël në Kosovën perëndimore dhe selia administrative e komunës me të njëjtin emër. Rreth dhjetë kilometra në juglindje është rezervuari i Radoniqit, i cili është liqeni i dytë më i madh në vend. Deçani është rreth gjysma e rrugës ndërmjet Gjakovës dhe Pejës . Kryeqyteti Prishtina është rreth 70 kilometra në lindje.

Ish Deçani ose Ulëza ka qenë një vend i banuar që nga kohërat antike. Zona e sotme e Deçanit ishte e banuar nga fiset ilire, përkatësisht fisi Dardan. Kosova në kohën antike quhej Dardani. Dardanët kanë lindur në vitin 335 para Krishtit. Nënshtrohet nga Maqedonia.

Komuna e Deçanit është e ndarë në katër zona turistike: zona turistike e qytetit të Deçanit dhe zonat përreth si; Zona Turistike e Grykës së Deçanit: Mali i Deçanit, Mali i Roshkodolit, Pleqja, Mali i Baballoqit, Slip, etj. Zona Turistike e Grykës së Lloqanit, Zona Turistike e Maleve të Strellcit. Pasuritë e shumta natyrore dhe vlerat e trashëgimisë kulturore i mundësojnë komunës së Deçanit zhvillimin ekonomik, në veçanti zhvillimin e sektorëve të turizmit dhe bujqësisë. Një nga pamjet më të famshme është manastiri ortodoks, i cili daton që nga mesjeta, Manastiri i Deçanit, i cili është ndërtuar në shekullin e 14-të dhe ndodhet rreth dy kilometra në perëndim të qytetit në luginën malore. Manastiri i kushtuar Krishtit Pantokrator përmban ansamblin e vetëm afresk të artit bizantin që është ruajtur plotësisht nga Mesjeta. Shpallur një Trashëgimi Botërore nga UNESCO në 2004. Deçani ka një trashëgimi kulturore që karakterizon kullat. Kullat më të njohura në këtë pjesë përfshijnë: Kulla Osdaut (fshati Isniq shekulli XIX); Kulla e Kuklecëve (fshati Isniq, shekujt 17-19); Mill i Tahir Sadriut (fshati Isniq shek. XIX).
Kultura në qytet mundëson zhvillimin optimal për të gjitha krijimet kulturo-artistike. Komuniteti gjithashtu ka një teatër komunal ku zhvillohen aktivitete kulturore. Ekzistojnë gjithashtu 2 shoqata kulturore dhe artistike që janë aktive në komunën e Deçanit: shoqata kulturore dhe e artistëve "Isuf Gervalla" dhe trupa rapsodi "Dervish Shaqa" dhe gjithashtu i njohur është edhe grupi i vallëzimit të qytetit. Një nga aktivitetet më të rëndësishme kulturore në komunën e Deçanit është: festivali kombëtar i folklorit "Eshkë e ndezur mbi Shkelzen", festivali për fëmijë "Ardhmëria", turniri i shahut "24 Marsi", turneu i futbollit të vogël "Luan Haradinaj". Në mes të shekullit të I-rë zona ra nën sundimin e Romës dhe formoi pjesë të provincës së Moesia. Në shekullin e 7-të, pas luftërave të pasuksesshme të Maurikios, zona u pushtua nga sllavët. Karakteristikat klimatike të Deçanit janë pothuajse të njëjta në të gjithë zonën e Rrafshit të Dukagjinit. Deçani ka një klimë kontinentale me ndikim mesdhetar. Komuna e Deçanit ka një pozicion të mirë gjeografik, ndodhet në pjesën perëndimore të Kosovës dhe në fushën e Dukagjinit me 37 fshatra, 40,954 banorë dhe një qendër administrative në qytetin e Deçanit. Ka një sipërfaqe prej 288.40 km2 ose 28.840 hektarë.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti i Deçanit
Deçani Kullat
Decan Alpet Shqiptare
Manastiri Ortodoks i Deçanit UNESCO
Decani Qendra e qytetit

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

40.847

Banorë

180 km²

Sipërfaqja

XIV

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.