Qyteti i Vushtrrisë

Vushtrria është një qytet në veri-lindje të Kosovës. Është një nder qytetet më të vjetra, por edhe modern tani, ndodhet në veri të Republikës së Kosovës, qyteti daton që nga mesjetë, madje edhe para Perandorisë Romake, që nga epoka e Dardanit. Në fund të shekullit të parë para Krishtit Rajoni u pushtua nga Romakët. Emri Vicianum ("dhoma e viçave") është emri romak i qytetit.

Vushtrri kalaja

Qyteti i Vushtrrisë - Kosovë

Qyteti i Vushtrrisë është rreth dhjetë kilometra në juglindje të Mitrovicës. Qyteti i Vushtrrisë përshkohet nga lumi Sitnica si lumi më i madh që kalon nëpër territorin e komunës, ndërsa dy lumenj më të vegjël: Trstena dhe Studimje rrjedhin përmes qytetit të Vushtrrisë. Fakti që Vushtrria është një qytet i kulturës konfirmohet edhe nga disa monumente në këtë qytet, siç janë: ura e gurtë, çekiçi i qytetit, kalaja e Vushtrrisë, pallati i qytetit, xhamitë shekullore, shtëpitë e vjetra, rrugët me kalldrëm, varrezat myslimane etj. Rajoni ka potenciale natyrorë- turistik. Në anën perëndimore janë Malet: Qyqavica dhe në anën lindore Malet e Shalës. Vushtrria emrin e kishte Vicianum ("dhoma e viçave") është emri romak i qytetit.

Në Mesjetën e vonë, Vushtrria ishte një qytet i rëndësishëm tregtar. Ura e vjetër prej guri (Ura e Gurit, Ura e vjetër e Gurit) në veriperëndim të qytetit është ura ma e vjetër prej guri që ekziston ende në Kosovë. Meqenëse lumi Sitnica ndryshoi drejtim rreth vitit 1855 dhe asnjë ujë nuk rrjedh nën urë, ura nuk është më në përdorim sot. Ura është e gjatë 135 metra dhe e gjerë 6 metra. Pesë harqet e para të urës u ndërtuan gjatë Perandorisë Bizantine. Ura e gurtë në Vushtrri përmendet edhe në harta të ndryshme të kohës, si p.sh. francezi Filip Difre - Kane (1573), i cili ndër të tjera thotë sa vijon: "... prej andej arritëm në Vushtrri, një qytet i madh me shumë xhami dhe një urë e madhe prej guri".

Në shekullin e katërmbëdhjetë Perandoria Osmane filloi të zgjerohej në Evropën Jug-Lindore. Qyteti u vu nën kontrollin Osman për herë të parë në 1439–1444, 50 vjet pas Betejës së Fushës së Zogut të Zi (1389). Vushtrria Osman më në fund u pushtua në 1455. Themelimi i administratës Osmane nxiti përhapjen e Islamit në komunitet dhe ndërtimin e xhamive, bujtinave, medreseve dhe hamameve (banjot publike). Midis shekujve 15 dhe 18, vendi ishte një nga vendbanimet më të mëdha në Evropën Juglindore dhe qendra e një njësie të rëndësishme administrative të Perandorisë Osmane. Në një raport udhëtimi nga Dhjetori 1660, Evliya Çelebi përshkruan tre qytete më të mëdha në fushën e zogut të zi: Mitrovica, Vushtrria dhe Prishtina – ku përshkruhen në detaje. Prandaj, Vushtrria tashmë përbëhej nga disa rrethe në atë kohë, gjithsej 2. Kishte mira shtëpi, të gjitha prej guri dhe në gjendje të mirë. Kishte gjithashtu disa objekte të tilla si shkolla dhe Tekken, si dhe një mur i qytetit. Shumica e banorëve kishin folur shqip dhe turqisht. Ka burime natyrore sipërfaqësore dhe nëntokësore që aktualisht po nxirren nga guroret dhe qymyri. Sidoqoftë, burimet e magnezit dhe nxehtësisë nuk përdoren ende. Tradicionalisht, sektorët më të zhvilluar janë: bujqësia, zejtaria, tekstili dhe industritë e përpunimit.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti i Vushtrrisë
Vushtrri Ura e Gurit
Muzeu i Vushtrrise
Xhamia Vushtrri
kalaja e Vushtrrisë

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

115.881

Banorë

345 km²

Sipërfaqja

1426

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.