Ulpiana qytet iliro-romak

Ulpiana ishte një qytet antik romak në atë që tani është Kosova. Ulpiana, e vendosur në sitin arkeologjik të Prishtinës, është një vendbanim Romak-Para-Bizantin që mund të konsiderohet një nga vendet më të rëndësishme të trashëgimisë kulturore në Republikën e Kosovës.

Ulpiana qytet antik romako-ilir

Ulpiana qytet antik romako-ilir

Kosova është një vend relativisht i ri, por territori i saj sigurisht që ka një histori të pasur. Ulpiana ishte qendra administrative, ekonomike dhe kulturore në kohën romake, rreth njëmbëdhjetë kilometra në juglindje të Prishtinës, Ulpiana është një vendbanim romak-para-bizantin. Ulpiana është një qytet romako-ilir.

Gërmimet arkeologjike janë zhvilluar atje që nga viti 1954. Këto nxorën në dritë një mori gjetjesh jashtëzakonisht interesante nga një qytet i lulëzuar i Perandorisë Romake, të cilat sot na ndihmojnë të kuptojmë më mirë historinë kulturore të Kosovës.

Ulpiana është një monument i trashëgimisë kulturore në Kosovë, një qytet romak i themeluar nga perandori Trajan në fillim të shekullit të 2-të. Gjatë gërmimeve arkeologjike nga viti 2009 deri në 2011 gjurmët e jetës para-romake janë lënë pas. Ulpiana ishte një vend i rëndësishëm për Mbretërinë Dardane. Ka prova që vendi daton që nga Neoliti rreth 9000 vjet p.e.s , ku ishte e banuar. Kjo zonë ishte e banuar nga Dardanët dhe Ilirët gjatë periudhës klasike. Qyteti i Ulpianës ishte afër qytetit të sotëm të Lipjanit në Kosovë dhe deri në kohën e Luftës së Dytë Botërore, në përgjithësi supozohej se Ulpiana mund të identifikohej me qytetin e sotëm të Lipjanit, ku disa mbishkrime Latine në të vërtetë kanë dalë në dritë.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Ulpiana antike romako-ilire
Ulpiana Antike Kosova
Ulpiana arkeologjik Prishtinë
Ulpiana qytet ilir
Ulpiana gërmimet arkeologjike

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info