Qyteti Ferizaj

Ferizaj është një qytet në jug të Kosovës. Ferizaji nihet si simbol i tolerancës fetare: xhamia dhe kisha në të njëjtën oborr në qendër të qytetit.

Ferizaji xhamia dhe kisha

Qyteti Ferizaj- Kosovë

Ferizaj ndodhet në 573 metra mbi nivelin e detit në rrëzë lindore të Maleve të Sharrit në luginën e lumit Lepenci, i cili rrjedh këtë rajon të Kosovës e deri në Detin Egje. Qyteti është rreth në gjysmë të rrugës midis Prishtinës dhe Shkupit rreth 40 km në veri të kufirit me Maqedoninë e Veriut. Zona urbane përfshin rreth 345 km² dhe pothuajse nuk ka ngritje. Ndërsa fusha e Kosovës e përdorur në mënyrë bujqësore hapet në veri, rrëzat e para të Maleve të Sharrit, të cilat janë të pyllëzuara të dendur me pyje, ngrihen në perëndim të qytetit. Me 42,000 banorë, është qyteti i gjashtë më i madh në vend. 

Në lindje të qytetit është Campi Bondsteel, një bazë ushtarake që është baza më e madhe e SHBA-së në Kosovë dhe një nga më të mëdhatë jashtë Shteteve të Bashkuara. Ferizaj është një nga qytetet më të reja në Kosovë. Kjo i detyrohet ngritjes së saj ndërtimit të linjës hekurudhore Mitrovicë - Shkup në 1873, kur Feriz-Beg Shasivari, i cili i dha emrin qytetit, e kishte stacionin të ndërtuar në pronën e tij. Për këtë arsye emri Ferizaj (që do të thotë "Fshati i Ferizit"), rreth të cilit u zhvillua një vendbanim me rritje të shpejtë, në atë kohë ende i përkiste Perandorisë Osmane.

Xhamia e madhe e Mulla Veselit në qendër dhe Kisha e Shën Urosh konsiderohen si simbole të dekadave të tolerancës fetare midis myslimanëve shqiptarë dhe të krishterëve serbë. Meqenëse xhamia dhe kisha janë afër njëra-tjetrës, ky vend është fotografuar nga shumë turistë pasi është një fenomen unik arkitektonik, shoqëror dhe fetar. Ferizaj ka 345 km duke përfshirë 45 fshatra përreth. Kjo zonë ka një popullsi prej 108.690 banorë. Krahasuar me qytetet e tjera, tani konsiderohet qyteti i dytë më i zhvilluar pas Prishtinës në Kosovë dhe është qyteti i tregut në Kosovë. Disa nga fabrikat dhe bizneset që formuan bazën për zgjerimin e ekonomisë së komunitetit shumë vite më parë janë ende duke funksionuar. Disa nga këto fabrika dhe ndërmarrje janë: Fabrika e Gypave të Çelikut, Fabrika e Naftës, Fabrika e Përpunimit të Frutave Ekzotike, Fabrika e Tullave, etj. Ferizaj është një nga qytetet më të rëndësishëm në Republikën e Kosovës në shumë mënyra si kultura, sporti dhe ekonomia.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Ferizaj Orakulli
Qyteti Ferizaj
Ferizaj Teatri
Biblioteka Ferizaj
Ferizaj Parku

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

42.000

Banorë

345 km²

Sipërfaqja

1873

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.