Qyteti Kastrioti / Obiliqi

Komuna e Obiliqit, e quajtur ndryshe Kastriot, ka qenë një zonë e veçantë që nga sundimi turk. Diku me 1873 njihej si qendra gjeostrategjike e fushës së Kosovës. Dikur Obiliqi quhej Globoder.

Obiliqi qendra Kosova

Obiliq - Kosovë

Obiliqi ose Kastrioti është një qytet në qendër të Kosovës. Në juglindje kufizohet me komunën e Prishtinës, nga e cila u nda në 1989. Rruga kryesore midis Prishtinës dhe Mitrovicës kalon nëpër këtë komunë. Deri në vitin 1912 vendi u quajt Globoder. Me ndërtimin e një linje hekurudhore në 1873, Globoderi fitoi një rëndësi më të madhe lokale si një stacion treni për Prishtinën ku u mundësua ndërtimi i ndërmarrjeve biznesore të shumta. Në vitin 1933, veç ishin 15 ndërmarrje të rëndësishme në Obiliq.

Komuna e Obiliqit është e vendosur në qendër të Kosovës. Në veri, komuna kufizohet me komunën e Vushtrrisë, në lindje me komunën e Prishtinës, në jug me komunën e Fushë Kosovës dhe në perëndim me komunën e Drenasit. Janë gjithsej 19 fshatra në komunë. Zona është 105 km². Më 20 dhjetor 1999, këshilli bashkiak vendosi të ngrejë komisionin për emërtimin e vendbanimeve, pas së cilës u quajt qyteti i Obiliqit me emrin “ Kastriot”.

Faltorja (Tyrbja) e Sulltan Murat ndodhet në fshatin Mazgit të Obiliqit. Vepra, e ndërtuar në shekullin e 14-të, është një nga veprat më të vjetra të arkitekturës osmane në Ballkan. Ky varr u ndërtua për trashëgimtarin e tretë të fronit Osman, Sulltan Murati, i cili u martirizua më 8 qershor 1389 në betejën e parë në Kosovë. Në këtë varr është varri i Sulltan Muratit (një kuti e gdhendur me dërrasa), e cila është e rrethuar nga varre njerëzish për dekada. Planimetria e kësaj ndërtese është katrore me një kupolë me tulla, dhe në plan të parë është një kupolë e vogël që mbështetet në katër shtylla rrethore të bëra nga blloqe guri të ngurta. Ndërtesa ka një sistem masiv muratore : Muret e kombinuara me mure me tulla të veshura me blloqe ranor. Tetë dritare (në secilën fasadë prej dy) janë bashkangjitur në mure, si dhe në portalin e hyrjes në anën jugore, i cili përfundon në një hark.
Në Obiliq prodhohen 97% e energjisë elektrike të Kosovës, ky prodhim bazohet kryesisht në energjinë nga termocentralet e qymyrit “Kosova A” dhe “Kosova B”, dhe ky sektor konsiderohet të jetë njëri nga sektorët me potencialin më të madh të zhvillimit. Divizioni i Gjenerimit të Energjisë përbëhet nga termocentralet "Kosova A", "Kosova B" , të cilat ndodhen afër Obiliq / Kastriotit. Ekzistojnë tri miniera qymyri në zonën e Obiliqit: Bardh i Madh, Mirash dhe Sibovc.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti Obiliqi Kastrioti
Tyrbja e Sulltan Muratit Mazgit
Kastriot Obiliq Fontana Kosova
Obiliq Kastriot Naten
Sultan Murad Tyrbja Muzeu Obiliq

Obiliqi Kastrioti Qendra
Obiliq Forumi
Kastriot Obiliq Kosova
termocentrali Kosovo B
Obiliq Xhamia Kastriot

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

21.549

Banorë

105 km²

Sipërfaqja

1873

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.