Qyteti i Gjilanit

Komuna e Gjilanit ndodhet në pjesën juglindore të Kosovës në rajonin Anamorava. Është një nga komunat më të mëdha në vend. Vendndodhja e saj gjeografike mundëson lidhje të mira me qendrat e tjera në Kosovë dhe rajon. Gjilani është një qytet me rreth 54,000 banorë në Kosovë.

Gjilan Kosove

Qyteti i Gjilanit - Kosovë

Viti i saktë i themelimit të Gjilanit ende nuk është përcaktuar saktësisht. Në shekullin e 17-të Evlia Çelebija (eksplorator Osman ) përmend Gjilanin, por me emrin Moravë, si kadillëk në kuadër të sanxhakut të Vushtrrisë. Evlia Çelebija shkruan, ndër të tjera, se “shtatëmbëdhjetë ditë udhë nga Konstantinopoli (Stambolli i sotëm) për në Novobërdë kalohet nëpër Vrajë, Krivarekë (Egridere) e Moravë (Gjilan)". Gjilani ndodhet në pjesën lindore të Kosovës dhe është një nga shtatë komunat më të mëdha në Kosovë. Ajo ka qenë gjithashtu qendra e rajonit që nga lufta në vitet 1990.

Sipas regjistrimit të vitit 2011, komuna i Gjilanit ka mbi 90,000 banorë. Tradita lokale thotë se Gjilani u krijua si vendbanim shumë më vonë, rreth vitit 1750, dhe u vendos si qytet në 1772. Prandaj, ngritja e Gjilanit ishte e lidhur ngushtë me shembjen e qytetit verior të minierave të Novobërdës, i cili ishte një qendër e rëndësishme tregtare, ekonomike dhe minerare në rajon në Mesjetë. Gjilani është një qytet me rreth 54,000 banorë në Kosovë. Gjilani si qytet u zhvillua së bashku me zhdukjen e Novobërdës (Artana).

Në Mesjetë, qytetet ishin ndër qendrat më të mëdha tregtare, ekonomike dhe minerare në Ballkan. Dihet që Gjilani u themelua si qytet nga familja feudale shqiptare Gjinolli, e cila sundoi në Kosovë, Drenicën, Llapin dhe Moravën nga viti 1737 deri në fund të shekullit të 19-të. Sulltani u detyrua të pranojë fuqinë e kësaj familje si një fuqi të trashëguar. Gjinaj zhvendosi selinë e saj nga Novobërda në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të dhe ndërtoi pallatet në vendin ku është Gjilani sot. Bahti Beg Gjinolli njihet si themeluesi i Gjilanit. Në total, komuna e Gjilanit përfshin 53 fshatra përveç qytetit. Lugina e Gjilanit është një rajon pjellor bujqësor i rrethuar me male. Në juglindje të qytetit ndodhen vargmalet Karadak, të cilat arrijnë lartësi deri në 1000 metra në zonën kufitare me Maqedoninë. Ka një numër ndërtesash historike në këtë komun. Shtëpia e familjes fisnike Gjinolli nga gjysma e dytë e shekullit të 18-të dhe kalaja e Pogragjës janë një atraksion kulturor. Kullat e mbrojtjes shqiptare janë pamjet e mëtejshme të qytetit. Për shkak të ndërtimit të tyre unik, ato janë pjesë e trashëgimisë kulturore të qytetit. Këto kulla mbrojtëse përbëhen ekskluzivisht nga guri dhe druri. Ata zakonisht kanë katër kate. Kullat mbrojtëse të familjeve Hajdinaj dhe Terzijaj, të cilat datojnë nga viti 1850, janë veçanërisht të njohura. Pamjet e tjera të qytetit janë Xhamia e Medresesë, e ndërtuar në 1604, Xhamia e Madhe nga shekulli i 19-të, kisha katolike Shën Ana e Danubit nga 1938, e cila është bërë tërësisht prej guri, bashkia e qytetit dhe shkolla e famshme e muzikës etj. Qyteti dhe zona përreth Gjilanit janë një destinacion i vlefshëm ekskursioni për pushime për udhëtarët e interesuar në kulturë dhe histori.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Xhamia e Gjilanit
Qyteti i Gjilanit
Sahat Kulla në Gjilan
Shkolla e Muzikes Gjilanit
Gjilan Panorama

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

54.239

Banorë

392 km²

Sipërfaqja

1750

Themelimi

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.