Qyteti i Lipjanit

Lipjani është një qytet i vogël në qendër të Kosovës. Qyteti i Lipjanit shtrihet në mes të fushës së Fushë Kosovës në një lartësi prej rreth 550 m. Lipjan në 1018 vendi përmendet si Lypenion në një tekst grek.

Lipjani Kosova

Qyteti i Lipjanit - Kosovë

Lipjani është njohur si një vendbanim që nga koha ilire dhe më vonë romake si pjesë e qytetit të Ulpianës, i cili ndodhet në veri-lindje të Lipjanit në një distancë prej 10 km. Në kohën romake, Lipjani ishte kryesisht një vendbanim i vogël në rrugën për në Lissum. Identifikimi i Lipjanit me emrin Ulpiana u konfirmua më vonë nga zbulimi i rrënojave të kohërave antike dhe periudhës Bizantine. Që nga kohërat antike emri Lypenion, Lypiana mund të gjurmohet që nga emri i sotëm Lipjan. Themelet e bazilikës bizantine u zbuluan në këtë pjesë nën themelet e kishës së vjetër, ndërsa nga vetë Lipjani njihen disa monumente epigrafike, nga të cilat vërtetohen datat e ekzistencës së Ulpianës. Qyteti i Lipjanit ndodhet në kryqëzimin ndërmjet dy rrugëve kryesore 25 / E 752 dhe 2 / E 65 dhe hekurudhës kryesore Mitrovicë - Shkup.

Një rrugë e rëndësishme përshkon qytetin në jug. Kjo do të thotë që qyteti është i pajisur mirë me infrastrukturën rrugore. Që nga anashkalimi i Itinerarit 25 / E 752, problemet e trafikut janë ulur. Komuna tani ka një ndarje indirekte të pa cekur si në fushën e Fushë Kosovës, fushat e Blinajës, Caraleva dhe Drenica në perëndim. Lugina e Drenicës përshkon pjesën perëndimore të komunës (zona përreth Shalës). Kjo zonë ka lidhjen më të afërt hapësinore me Gllogovcin. Lumi kryesor i komunës është Sitnica, i cili rrjedh përmes fushës në një drejtim jug-veri. Në të rrjedhin disa lumenj dhe përrenj të vegjël, burimi i të cilave është në malet përreth. Më të rëndësishmit janë lumenjtë Janjevka, Zegorka dhe Gadimja. Shpella e Gadimes është një shpellë stalaktite në fshatin Gadime e Ulët, në komunën e Lipjanit në Kosovë.

Në kohët antike, qyteti romak Ulpiana nuk ishte larg nga qyteti i sotëm i Lipjanit. Romakët e quajtën vendbanimin dardanik me emrin e perandorit romak Marcus Ulpius Trajanus, i njohur si Trajan, nën sundimin e të cilit Perandoria Romake përjetoi zgjerimin e saj më të madh. Në përgjithësi derisa hekurudha u ndërtua në fund të shekullit, në të kaluarën (1873-1874) Lipjani ishte një fshat i zakonshëm i njohur si një udhëkryq në rajon. Në këtë hekurudhë, Lipjani mori stacionin, pranë të cilit nga fundi i shekullit u ndërtuan punëtoritë e para me karakter tregtar, dyqanet e drithërave dhe punëtoritë artizanale. Gjatë shekullit XIX të sundimit turk, kësaj pjese të re të Lipjanit iu dha pamja e një sulmuesi të qytetit dhe u shpall qytet në vitin 1920. Që nga viti 2000, shumë biznese janë vendosur në Lipjan si: bizneset e vogla, tregtia dhe shërbimet dominojnë në Lipjan. Në veçanti industria e ndërtimit ka marrë rëndësi kohën e fundit.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Qyteti i Lipjanit
Lipjani Dimër
Lipjan rrugët
Xhamia Lipjanit
Lipjan Kosova

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

57.605

Banorë

422 km²

Sipërfaqja

1018

Themelimi