Malet e Sharrit

Parku Kombëtar i Maleve të Sharrit, malet e larta mbresëlënëse dhe me dëborë ofrojnë mundësi të mira për shëtitje dhe sporte dimërore.

Malet e Sharrit Kosove

Parku Kombëtar i Maleve të Sharrit

Malet e Sharrit, respektivisht Mali i Sharrit ose Sharr, është një varg malor që shtrihet ndërmjet Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut dhe arrin lartësi mbi 2700 metra. Vargmali rreth 80 kilometra i gjatë vazhdon në jugperëndim në Malet Korab. Sharri është ndër malet më të larta në Kosovë.

Në anën kosovare është Parku Kombëtar i Sharrit, i cili shtrihet në një sipërfaqe prej 390 km². Ka disa vendpushime sportive dimërore në të dy anët e kufirit. Pjesa e Maleve të Sharrit në Kosovë tashmë është caktuar si një park kombëtar, dhe pjesa shqiptare është gjithashtu nën mbrojtje.

Malet e Sharrit shtrihen midis Kosovës qendrore dhe kufirit jugor me Maqedoninë e Veriut dhe ofrojnë disa nga rrugët më të bukura të alpinizmit në vend. Malet e Sharrit janë pak më të rrumbullakosura se "Malet e Nemuna". Shumë liqene malore të epokës alpine dhe të akullit ndodhen në pjesën Kosovare të Maleve të Sharrit, veçanërisht në jug të fshatit Dragash, zonën e Shutman dhe rajonin në veri të Vracës. Zona e skive në Brezovicë shtrihet me një lartësi prej 900 m në 2,524 m mbi nivelin e detit në verilindje të maleve. Banoret që jetojnë në Malet e Sharrit prodhojnë djathë të rrallë të Sharrit, një djathë i bërë nga qumështi i deleve dhe gjysma e qumështit të lopës. Ajo është e kalitur me barëra të egra vendase. Lopët dhe delet tradicionalisht kullosin nga barinjtë në pafundësinë e maleve, ku ka edhe ujqër dhe arinj. Tufat mbrohen nga qentë e fuqishëm të Sharrit. Këta janë qen bariu që peshojnë rreth 40 kilogramë dhe konsiderohen të jenë veçanërisht të besueshëm dhe vigjilentë. Malet e Sharrit kanë një sipërfaqe totale prej 1600 km. 56.25% e kësaj zone ndodhet në Maqedoninë e Veriut, 43.12% në Kosovë dhe 0.63% në Shqipëri. Kodrina malore është rreth 80 km i gjatë dhe 10 deri 20 km i gjerë.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Sharri mali sporte dimërore
Bjeshkëve të Nemuna Malet e Sharrit
Sharri Ujëvarat Kosova
Parku Kombëtar i Sharrit natyra shetitje
Sharr Kosovo dimër skimi

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.