Qyteti i Mitrovicës

Komuna e Mitrovicës respektivisht qyteti Mitrovica, është një qytet në veri të Kosovës. Vendndodhja strategjike e favorshme ishte mundësuar shumë herët me ndihën e dy lumenjve që rrjedhin në Mitrovicë e që u gjeten shumë fakte parahistorike. Ky fakt dëshmohet nga gjetje të shumta nga periudha neolitike.

Mitrovica Kosovë

Qyteti i Mitrovicës - Kosovë

Në kohërat antike fisi ilir i dardanëve jetonte këtu. Gjatë gërmimeve në dhe përreth Mitrovicës, u zbulua një nekropol ilir dhe disa statuja nga periudha Ilire. Besohet se ekonomia e Dardanisë bazohej kryesisht në bujqësi dhe blegtori. Përveç kësaj, u gjetën mbetje të lopatave metalike nga kjo kohë, të cilat janë dëshmia më e vjetër e minierave në Kosovë.

Pas luftës së Kosovës në 1999, qyteti u nda në një pjesë jugore me një popullsi pothuajse ekskluzivisht shqiptare (rreth 60,000 banorë) dhe një pjesë veriore me një popullsi kryesisht serbe (rreth 13,000 banorë). Të dy pjesët e qytetit lidhen nga dy ura rrugore dhe një urë këmbësore mbi lumin Ibër. Në Mitrovicë, Ibri bashkohet me lumin Sitnica që vjen nga jugu.

Vendi e mori emrin pas një kishe të shenjtëruar në Shën Dimitrios, rreth së cilës u zgjerua vendbanimi. Në vitin 1455 fshati Dimitrovce përmendet në dokumentet osmane. Në mes të shekullit të 15-të qyteti u vu nën sundimin osman dhe mbeti i tillë deri në Luftën e Parë Ballkanike (1912–1913). Monumenti i partizanëve serbë dhe shqiptarë qëndron i vendosur në fron mbi një kodër në skajin verior të qytetit dhe është i dukshëm nga i gjithë qyteti. Ky monoment përkujton partizanët që vdiqën në Luftën e Dytë Botërore dhe është një simbol i qytetit. Në Mitrovicë ekzistojnë tre bibliotekat komunale Latif Berisha, të cilat mund të gjenden në qytet, në fshatrat Bare dhe tek Tuneli i parë. Aty pari gjendet edhe Muzeu i qytetit, numri i vizitorëve rritet çdo ditë i cili ndodhet në mjediset e ish-Hamamit të Mitrovicës. Në fshatin Boletin është Kalaja Boletin me historinë e vet që duhet vizitohet, e cila u restaurua në 2010. Për më tepër, Mitrovica është shtëpia e Teatrit të qytetit Sandër Prosi, si dhe teatri Aleksandër Moisiu, si dhe grupi letrar Lumi i Bardhë mund të gjenden gjithashtu në qytet. Mitrovica ia vlen të vizitohet në pushimet tuaja.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Mitrovica Panorama Kosova
Ura e Mitrovice
Qyteti i Mitrovicës
Mitrovica Liqeni
Mitrovica Kosova

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

84.235

Banorë

350 km²

Sipërfaqja

1455

Themelimi