Xhamia e Mbretit

Xhamia e Madhe në kryeqytetin kosovar Prishtina, është e vendosur në qytetin e vjetër pranë ndërtesave të tjera nga periudha osmane.

Xhamia e Madhe e Mbretit Prishtina

Xhamia e Madhe

Xhamia e Madhe e Prishtinës është e njohur gjithashtu si Xhamia Sulltan Mehmed al-Fatih ose, më rrallë edhe si: "Xhamia e Mbretit". Objekti u ndërtua në 1460/61 në emër të Sulltan Mehmed II. Gjatë luftërave turke në Austri, xhamia u shndërrua në një kishë katolike kushtuar Shën Francis Xavier në fund të shekullit të 17-të.

Shkrimtari Pjetër Bogdani ishte varrosur në ato hapësira, por pas disfatës së Austro-Hungarisë në 1690 ai u zhvarros dhe ndërtesa u shndërrua në xhami. Midis 1961 dhe 1962, këshilli i qytetit të Prishtinës kreu restaurime dhe midis 1964 dhe 1967 u rinovua minarja e lartë 17 metra.

Struktura përbëhet nga një ndërtesë kubike me një dhomë me një gjatësi anësore prej 14 metrash. Kube e kupolës e varur ka një hapësirë prej 13.5 metrash dhe konsiderohet më e madhja në ish-Jugosllavi. Ndërtesa është bërë prej guri nga jashtë dhe me tulla nga brenda. Një portik me tre kupola të mbështetur nga katër kolona shtrihet në të gjithë gjerësinë e ndërtesës. Xhamia përmban piktura dekorative (zbukurime me lule në blu dhe të zezë) dhe arabeska nga shekulli i 18-të. Një rozetë formon majën e kupolës. Arkitekti i ndërtesës ka punuar në stilin e shkollës bursa, një nga më të famshmet në të gjithë Sulltanatin. Salla e lutjeve 14 x 14 metra ofron hapësirë për rreth 800 persona dhe është e mbuluar me arkitra në hyrje. Salla është e pajisur me një mehfil, një mihrāb dhe një minbar. Zona e brendshme e të gjithë xhamisë është rreth 900 metra katrorë. Minarja e lartë 17 metra ka 120 shkallë.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Xhamia e Madhe Prishtinë
Xhamia në Prishtinë Kosove
Xhamia e Madhe Hamami
Xhamia Sulltan Mehmed al-Fatih
Xhamia e Madhe e Prishtinës

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info