Kosova e pazbuluar

Pushimet në Kosovë - Këshillat më të mira për bukurinë natyrore në Ballkan.

Katedralja Nëna Terezë në Kosovë

Pushime në Kosovë - njihuni me atdheun

Kosova gjendet në mes të Evropës Juglindore. Shteti më i ri  me popullsinë me të re në Evropë, mosha mesatare e popullsisë është 23 vjeçare, 40 përqind e popullsisë është nën 18 vjeç. Kosova gjindet në Gadishullin qendror Ballkanik dhe është një lidhje e rëndësishme midis Evropës Qendrore dhe Jugore, Detit Adriatik dhe Detit të Zi. Sipërfaqja e Kosovës është 10,877 km². Klima në Kosovë është kontinentale qendrore me verë të nxehtë dhe dimër të ftohtë.

Atdheu jonë Kosova ka rreth 1.9 milion banorë. Dendësia e popullsisë është rreth 193 banorë për km² dhe është e ndarë në 38 komuna. Udhëtimi në Kosovë është një udhëtim në një zonë me plot ngjarje historike dhe mrekulli natyrore. Vendi dominohet nga vargmalet dhe kodrat. Luginat, vreshtat dhe fushat kryqëzohen nga rrjedha të shumta natyrore të ujit.

Territori i Republikës së Kosovës karakterizohet me lartësi të ndryshme mbidetare. Pika më e ulët e Kosovës ndodhet në luginën e lumit Drini i Bardhë, në kufi me Shqipërinë dhe arrin lartësinë 270 m mbi nivelin e detit, e ajo më e lartë ndodhet në perëndim të Kosovës, në Gjeravicë – 2.656 m. Liqene të pastra malore, rezervuari i Batllavës afër Prishtinës, ujëvarat e Mirushës dhe burimi i Drinit, i cili rritet deri në 25 m nga toka afër Pejës, janë vetëm disa nga bukuritë natyrore të Kosovës që ia vlen të shihen. Për shkak të peizazhit të saj, Kosova është ideale për shëtitje. Shpella në guroret e mermerit afër Gadimes, e cila ka stalaktite të mëdha dhe stalagmite të bëra me kristale mermeri, dhe Gryka e Rugovës afër Pejës janë gjithashtu mbresëlënëse. Më në fund, në dimër, peizazhi i Kosovës tërheq entuziastët e sporteve dimërore. Sidoqoftë, Kosova zgjidhet gjithashtu si destinacion udhëtimi nga ata që janë të interesuar për kulturën dhe historinë. I vendosur në rajonin jugor, Prizreni ishte një qytet i rëndësishëm në mesjetë dhe ka ndikime osmane dhe bizantine të cilat ekzistojnë këtu, ndër të tjera, kishet edhe ndikime nga manastiri ortodoks.Ndër qytetet e vjetra në Kosovë është edhe Vushtrria me punëtorit antike e minierave Municipium, e cila daton në shekullin e 2-të. Provat historike mund të gjenden gjithashtu në nekropolin ilir në Mitrovicë, rrënojat e Ulpianës afër Graçanicës dhe në urën e gurtë afër Bishtazhinit, e cila u ndërtua në shekullin e 15-të gjithashtu la pjesën e saj të historisë në Kosovë.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.