Manastiri i Deçanit

Manastiri i Deçanit është një monument i trashëgimisë kulturore në Deçan respektivisht në Kosovë. Manastiri i Deçanit, i ndërtuar në shekullin e XIV-të, është në listën e monumenteve të mbrojtura nga UNESCO.

Manastiri i Deçanit

Manastiri i Deçanit - UNESCO

Manastiri i Deçanit është një Manastir Ortodoks mesjetar në Kosovë. Kisha, e shenjtëruar për Krishtin Pantokrator, strehon ansamblin e vetëm afresk të artit bizantin që është ruajtur plotësisht nga mesjeta. Kisha u ndërtua në vitet e fundit të jetës së tij nga Stephan Deçanski dhe u rindërtua nga djali i tij Stefan Dushan mbi themelet e një kishe të vjetër ilire.

Manastiri u ndërtua pranë lumit Bistrica nën shpatet e mprehta të Bjeshkëve të Nemuna. Kisha është zbukuruar plotësisht me afreske. Atu janë ikonat më të mira të ruajtura në Evropën Juglindore në Mesjetë. Thesari përmban ikona të vlefshme nga shekujt 14-16. Shekulli dhe veprat e artizanatit të kishës.

Afresket, të përfunduara midis 1335 dhe 1350, janë ndër shembujt më të rëndësishëm të Rilindjes Palaiologjike. Ishin bërë nga mjeshtrit nga shkolla e pikturës në Ohër. Imazheve të shumta dhe skena teologjike të trajtuara janë joshëse për shkak të përfaqësimit të pasur figurativ dhe të theksuar me ngjyra. Në 2004 manastiri u shpall një Trashëgimi Botërore nga UNESCO. Në vitin 2006, faqja e trashëgimisë botërore u zgjerua për të përfshirë manastire shtesë dhe kisha dhe u riemërua Monument Mesjetarë në Kosovë.


Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Manastirit të Deçanit UNESCO
Manastiri i Deçanit  Luani
Monoment i mbrojtura nga UNESCO
Manastir Ortodoks Deçan
Manastiri Deçan

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info