Veshjet Kombëtare Shqiptare

Veshja kombëtare e shqiptarëve, veshja tradicionale kombëtare ose veshja popullore kosovare është veshja që vishej nga shqiptarët në të gjitha zonat e vendbanimeve brenda dhe jashtë shtetit të Shqipërisë në jetën e përditshme dhe në raste të veçanta para se të vendoseshin veshjet perëndimore.

Veshjet Kombëtare Shqiptare

Veshja tradicionale kombëtare

Veshjet tradicionale shqiptare tregojnë ndikimet e ndryshme kulturore të zonës dhe ndryshonin sipas origjinës rajonale dhe shoqërore, moshës, statusit martesor, origjinës urbane ose rurale dhe fesë. Kostumi popullor ishte ende i përhapur në jetën e përditshme deri në vitet 1950. Ajo është zëvendësuar prej kohësh me veshje perëndimore, veçanërisht tek të rinjtë.

Sot, pjesë individuale të kostumeve tradicionale janë ende të veshura nga të moshuarit në jetën e përditshme, përndryshe nga grupet folklorike përdoret në shumë raste, veshja tradicionale përdoret edhe në ditët e tregut dhe në raste të veçanta. Burrat e moshuar në disa fshatra për shembull, shpesh mbajnë ende qeleshe (plisi), një kapelë të rrumbullakët e bardhë.

Kostumet natyrisht që kanë ndryshuar vazhdimisht. Lloje të ndryshme rajonale nuk u zhvilluan ose u zhdukën. Ndikimet e jashtme kulturore si islamizimi dhe epoka osmane gjithashtu kanë lënë gjurmët e tyre. Pas pavarësisë të Shqipërisë nga Perandoria Osmane në 1912, ndikimi perëndimor modern i veshjeve u forcua. Veshja tradicionale përbëhej kryesisht nga produktet nga bujqësia dhe blegtoria lokale: lëkurë, lesh, fibra liri, fibra kërpi dhe mëndafshi.


X
Partneri juaj profesional - TOP Certifikime
Web Faqe & Marketing

Partneri juaj profesional për Webdesign


Rrisni biznesin tuaj me një Web faqe dhe marketing profesional.


Web Faqe & Marketing

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Veshja popullore e shqiptarëve
Veshja kombëtare
Veshja popullore moderne
Fëmija me Veshjet Kombëtare
Veshja nacionale Kosovare

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info