Gryka e Rugovës

Me një gjatësi prej 25 km dhe një thellësi prej 1.000 metrash, Rugova është një nga grykat më të gjata dhe më të thella në Evropë.

Gryka e Rugovë Kosova

Kosova - Gryka e Rugovës

Gryka e Rugovës është një nga atraksionet më të famshme të turizmit në Kosovë. Me një gjatësi prej 25 km dhe një thellësi prej 1.000 metrash, Rugova është një nga grykat më të gjata dhe më të thella në Evropë. Është krijuar nga erozioni i ujit dhe tërheqja e akullnajave në Pejë.

Lumbardhi i Pejës-Bistrica një degë e Drinit të bardh kalon grykën. Në vitin 1985 Gryka e Rugovës u shpall monument i mbrojtur i trashëgimisë natyrore për vlerat e saj gjeologjike, hidrologjike, speleologjike dhe botanike si dhe për peizazhin e saj mbresëlënës.

Gryka fillon të ngushtohet rreth tre kilometra nga Peja dhe ngushtohet më tej për gjashtë kilometrat e ardhshëm, duke krijuar një luginë të madhe në të cilën derdhet lumi Peja-Bistrica. Ajo ngushtohet përsëri në një kullues përgjatë rrugës perëndimore të rajonit që lidh Kosovën me Malin e Zi. Thellësia mesatare e luginës është 650-1000 metra. Gryka është e banuar në anën e saj lindore dhe në anën e saj perëndimore gjatë muajve të verës. Ka ujëvara dhe shumë burime uji të tilla si Uji i zi dhe Kroi i km-5. Në kilometrin e gjashtë të grykës ka një ujëvarë të lartë 25 metra që ngrihet nga shkëmbinjtë në anën e saj jugore dhe bie në lumë. Qindra shpella kanë mbetur për t’u eksploruar në grykë, shumica e të cilave janë ende të pashkelura. Shpellat e njohura janë Gryka e Madhe (e cila është rreth 11 km e gjatë), Shpella Karamakazit dhe Shpella e Kallabes (mbetjet arkeologjike të njerëzve antikë janë zbuluar). Një urë që lidh një grykë të njohur, përpara së cilës ndodhet një shkëmb me një vizatim të një atleti që besohet se daton nga periudha Pellazge. Rugova është një mrekulli natyrore që është një nga atraksionet më të njohura në Kosovë për një arsye. Pamje fantastike të majave të maleve, liqeneve dhe ujëvarave që të lënë pa frymë, si dhe fshatrave piktoreske ofrojnë gjithçka që ju pëlqen adhuruesve të natyrës.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Ujëvarat e Rugovës
drini gryka e Rugovës
Rugova dimër kodrat
Rugova liqenat
Shpella Rugove Kosove

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.