Muzeu Rajonal i Pejës

Muzeu Etnografik i Pejës aktualisht është i vendosur në Konakun e Tahir Beut në Pejë. Kostume, artefakte dhe punime tradicionale shqiptare në Muzeun Etnografik të qytetit të Pejës. Muzeu etnografik në Pejë ofron një pasqyrë të mirë të historisë së rajonit, duke filluar me artefakte parahistorike deri në fund të shekullit të 20-të.

Muzeu i Pejës

Muzeu i Pejës

Në këtë shtëpi tradicionale të stilit Konak (bujtinë) ka një pasuri të tërë, një koleksion artefaktesh etnografike, si dhe rindërtime, nga të cilat mund të marrim përshtypjen e elegancës së jetës borgjeze në Kosovë në të kaluarën. Ngjyrat dhe mjeshtëria e tekstileve dhe vepra artizanale prej metali dhe druri të gdhendur transformojnë dhomat e lashta të muzeut. Shtëpia, përkatësisht “Bujtina e Tahir Beut”, daton në shekullin e 18-të. Konaku i Tahir Begut është një monument i trashëgimisë kulturore në Pejë, Kosovë.

Peja është qytet i trashëgimisë kulturore, një vend ku mund të shihni trashëgiminë e Kosovës. Një vizitë në Pejë dhe në Muzeun Etnografik në Pejë është si një udhëtim pas në kohë nëpër epoka të ndryshme: Ilire, Bizantine, Perandoria Osmane, Lufta e Dytë Botërore, Komunizmi dhe historia e fundit dhe e tashmja e Ballkanit. Muzeu i Pejës është një nga 10 vendet e turizmit të qëndrueshëm në Kosovë të paraqitura në këtë faqe interneti. Muzeu i Pejës daton nga viti 1971.

Veshjet tradicionale ende vishen me krenari në fshatrat e Pejës, ndërsa në Muzeun Kombëtar në galeri të ndryshme mund të shihen kostume tradicionale dhe punime artizanale nga ky rajon. Veçantia e veshjeve popullore pejane dhe objekteve të tjera të kulturës së saj gjenden në Muzeun Etnografik në Pejë.

Në vitin 1977 me vendimin e Kuvendit Komunal të Pejës themelohet edhe Muzeu Etnografik (Etnologjik) i Pejës dhe vendoset në objektin e sotëm të Shtëpisë së Kulturës në Pejë kurse nga viti 1989 vendoset në Konakun e Tahir Beut. Kati i fundit i kësaj shtëpie të epokës osmane është i mbushur me punime artizanale dhe mobilje vendase dhe përmban ekspozita të ndryshme që ilustrojnë jetën në Pejë gjatë periudhës osmane. Në katin e parë ndodhet një seksion i vogël dhe interesant arkeologjik që ilustron thellësinë e historisë në këto anë.


Artikuj me simbole shqiptare dhe kosovare


SHOP

Foto Galeria

Na dërgoni fotot tuaja më të bukura të Kosovës. Ne tregojmë fotografitë më të mira nga atdheu.

Muzeu Etnografik i Pejës
Artefakte parahistorike në Muzeun e Pejë
Punime tradicionale Muzeu i Pejes
Nusja e Kosovës shqiptare
Sofra Muzeu Etnografik i Pejës

Artefakte në Muzeun e Pejës
Muzeu i Pejës Konaku i Tahir Begut
Kostume tradicionale shqiptar
Muzeu Rajonal i Pejës
Muzeu Etnografik i Pejës artefakte

Newsletter - atdheu.com

Ka shumë për të zbuluar!

Regjistrohuni në Newsletter për të qenë gjithmonë i informuar me të rejat dhe ofertat tona më të fundit.


Fluturimet

Këtu mund ti gjeni kompanitë më të besueshme, të përzgjedhura që organizojnë fluturime drejt Prishtinës nga të gjitha qendrat botërore dhe anasjelltas. Rezervime të shpejta dhe të sigurta të biletave.

Info

Udhëzues udhëtimi

Turne me udhëzues (travel guides) janë argëtuese! Jo vetëm që do të mësoni shumë për vendin që po vizitoni, por gjithashtu do të mbeteni të habitur, të kënaqur kur zbuloni kënaqësitë e Kosovës me një udhëzues të mirë.

Info

Hotele

Akomodimi në Kosovë është i lirë, kështu që ju mund të gjeni edhe hotele ekskluzive me çmime të ulëta. Mund të kurseni shumë nëse vendosni për një hostel apo apartament privat.

Info

Top Ofertat për vizitorët tanë në vendet e më poshtme:

Ne kemi zgjedhur ofertat më të mira në vendet e juaj, ofertat e sigurimit, ofertat për smartphone, ofruesve të internetit, kredive, online-shop dhe shumë më tepër.